Står du overfor en mulig retssag?
Retssags forløbet gennemgåes her på siden. Ved Kirk Law Advokatfirma vil du altid få en gratis vurdering af din sag, hvor vores advokat indenfor retsområdet vil vejlede dig i sagens styrker og svagheder og sagens økonomi.
Hvis du har et krav mod eller en uenighed med f.eks. en person eller et selskab og det ikke er lykkedes jer at komme til enighed, så er den sidste udvej at gå til domstolene og anlægge en retssag.
Tvisten i en civil retssag vil ofte bero på:
- At man vil have en part til at betale et bestemt beløb,
- At man vil have en part til at foretage en nærmere bestemt handling eller at man gerne vil have en part til at undlade at foretage en nærmere bestemt handling,
- At man vil have en part til at anerkende en bestemt rettighed eller forhold.
Omvendt kan du være i den situation, hvor du har modtaget en stævning fra retten, som du skal svare på inden 14 dage.
Inden sagens påbegyndelse er det en rigtig god idé at tænke over hvilke skriftlige beviser der findes og eventuelle vidner, der kan bruges i sagen.
Ved Kirk Law Advokatfirma kan du få en specialiseret advokat ved sin side, så du sikrer dig en rådgiver, der både forstår juraen i sagen og din situation.
Nedenfor kan du læse mere om de økonomiske aspekter i en retssag samt en beskrivelse af retssags forløbet, hvor den økonomiske værdi i sagen overstiger 50.000 kr.
Hvad koster det at føre en retssag?
Hvis man vil anlægge en sag ved retten, skal man betale en retsafgift. Retsafgiften afhænger dog af hvor stort et økonomisk krav der rejses. Grundafgiften udgør 500 kr. – hvis sagens værdi er over 50.000 kr. betales der yderligere 250 kr. Samt et tillægsbeløb på 1,2 % af det beløb der overstiger 50.000 kr. Du kan beregne retsafgiften på domstolenes hjemmeside: www.domstol.dk
Når sagen bliver berammet til hovedforhandlingen, skal der også betales en berammelsesafgift, som beregnes efter samme principper son retsafgiften – men af det endelige påståede krav, hvis man har ændret kravet siden sagen er blev anlagt ved domstolene.
Sagsomkostningerne vil typisk blive fastsat af dommeren i sagen. Den part, der vinder retssagen, får som hovedregel tilkendt sagsomkostninger. Det betyder, at den tabende part skal betale sagsomkostninger, som typisk omfatter
- Retsafgift
- Berammelsesafgift
- Udgifter i forbindelse med syn og skøn
- Udgifterne til den vindende parts advokatbistand. I nogle tilfælde bestemmer retten dog, at ingen af parterne skal betale omkostninger til modparten, hvilket betyder, at man selv skal betale sine egne udgifter til sin egen advokat.
Hvis du har fri proces eller har retshjælpsdækning gælder der nogle særlige regler, som du kan læse mere om her.
Ved Kirk Law Advokatfirma vil vi altid sikre os, at du får vejledning vedrørende de økonomiske forhold i en sag forinden sagen anlægges. Vi repræsenterer naturligvis både sagsøger og sagsøgte.
Retssags forløbet
Retssags forløbet startes typisk i byretten, hvor stævningen indleveres hos byretten i den retskreds, hvor sagsøgte bor.
Det tidsmæssige aspekt i en retssag er svær at forudsige, da det blandt andet afhænger af sagens karakter og kompleksitet.
En retssag består typisk af en skriftlig del i form af processkrifter og en mundtlig del i form af en hovedforhandling.
Den skriftlige del
Den skriftlige del af retssags forløbet består typisk af en stævning, et svarskrift, replik og duplik der typisk udarbejdes af advokater, hvori der redegøres for parternes opfattelser af det faktiske hændelsesforløb. Indsendelse af eventuelle skriftlige beviser samt de juridiske argumenter.
Den mundtlige del
Den mundlige del af retssags forløbet foregår ved den såkaldte hovedforhandling. Hovedforhandlingen er det afsluttende skridt i en retssag, hvor parterne, advokaterne og eventuelle vidner og skønsmand giver møde i retten. Hovedforhandlingen afsluttes med advokaternes mundtlige procedure, hvor advokaterne ud fra bevisførelsen fremfører de relevante argumenter, der støtter sagen og deres syn på hvordan sagen skal afgøres.
Retssagen afsluttes ved domsafsigelse
Retssags forløbet afsluttes ved domsafsigelse. Dommeren kan undertiden spørge, om man vil have en såkaldt ”tilkendegivelse” af sagens udfald. Hvis sagens parter takker ja til dette, vil dommeren trække sig tilbage og overveje sagens udfald og meddele parterne resultatet af disse overvejelser. Ofte forliges sagen i retten på grund af denne tilkendegivelse. Hvis man takker ja til at høre rettens tilkendegivelse, har man stadig mulighed for at bede om en dom – evt., med henblik på at anke sagen til landsretten.
Hvis sagen optages til dom, så vil dommeren meddele hvornår dommen vil blive afsagt. Dommen afsiges umiddelbart efter det oplyste tidspunkt og fremsendes til din advokat.
Hvad er retsmægling?
Efter en påbegyndt sag i byretten, vil du kunne opleve at blive tilbudt retsmægling. Retsmægling er en særlig form for proces, hvor en retsmægler som typisk er en advokat eller en dommer, hjælper jer til selv at finde frem til en løsning på sagen.
Ved retsmæglingen vil retsmægleren gennem samtale hjælpe jer med at finde frem til konfliktens kerne og se om I kan blive enige om en løsning på sagen, som begge parter er tilfredse med. Processen vil slutte, hvis I finder frem til en løsning eller hvis én af parterne ønsker at afslutte mæglingen.
Hvis man ikke finder frem til en løsning gennem retsmæglingen, så fortsætter sagen som en almindelig retssag.
Retsmæglingen indgår i den almindelige retsafgift og du skal derfor ikke betale noget ekstra til domstolene.
Du er altid velkommen til at kontakte os
Via telefon: 88442010
E-mail:kontakt@kirklaw.dk
Eller via vores kontaktformuler
Find voresprisliste/timepriser her