Gennemgang af entreprisekontrakt
Gennemgang af entreprisekontrakten og dens indhold, gennemgår vi på denne side, hvis du har spørgsmål, som du ikke finder svar på, er du altid velkommen til at kontakte os.
88442010
kontakt@kirklaw.dk
eller du kan bruge vores kontaktformular
Advokatforbehold
Inden I underskriver entreprisekontrakten, skal I huske at få indskrevet et advokatforbehold med følgende ordlyd:
“Entreprisekontrakten er betinget af bygherres advokats godkendelse i sin helhed.”
Hertil kan I bede entreprenøren om at indføje:
Kirk Law Advokatfirma ApS, Bautavej 1A, 8210 Aarhus V.
Mail: kontakt@kirklaw.dk, tlf: 88 44 20 10
Det aftalte arbejde
Det bør nøje være udspecificeret i kontrakten, hvad entreprisen konkret omhandler. Dette gælder uanset arbejdets størrelse. Jo mere præcist, jo bedre og nemmere er det at sikre sig mod konflikter.
Tidsplan
Tidsplanen for byggeriet skal aftales, igen gerne så nøjagtigt som muligt. Et minimum er tidspunkt for hvornår byggeriet skal være færdigt. Herudover bør det også aftales, hvad der skal ske såfremt byggeriet bliver forsinket. Det sædvanlige er at aftale en form for dagsbøder. For at kunne benytte dagsbøder skal dette være aftalt i entreprisekontrakten. Det kan derfor være i bygherres interesse at det er aftalt.
Garantistillelse, ratebetaling og betalinger generelt
Der kan aftales forskellige former for betalinger ved en entreprise. Ved mindre entrepriser, vil man som regel afregne efter endt arbejde, eller ved en mindre ratebetaling. Der er ingen fast praksis på området om hvad der skal stilles af garanti, ratebetalinger mm. det afhænger sædvanligvis af entreprenørens krav.
Entreprisesummen
Den samlede sum for entreprisen bør altid fremgå af kontrakten. Der bør være særlig fokus på, om der er tale om en fast pris eller om det er rent tilbud der er afgivet. Det bør også klart fremgå om der alene er tale om et overslag, hvor prisen altså kan ændre sig. Til sidst skal man være opmærksom på, om det i kontrakten er nævnt hvorvidt prisen kan ændre sig, og særligt om det kan ske uden din godkendelse. Det skal klart fremgå om det er entreprenøren eller bygherre, der skal tage risikoen herfor.
Ekstraarbejde
Det sker at en entreprise ændrer sig undervejs. F.eks. fordi bygherre ønsker ekstra arbejde udført. Det er vores råd at alle former for ekstraarbejder bliver aftalt skriftligt med de samme præciseringer, som der findes i entreprisekontrakten.
Afleveringsforretningen
Når huset eller ombygningen er færdigt, bør det aftales, at der holdes afleveringsforretning. En afleveringsforretning foregår ved at bygherre og entreprenøren gennemgår hele arbejdet. Således at eventuelle fejl og mangler kan påpeges. I kontrakten bør det også fremgå, hvad der skal ske, hvis der er fejl eller mangler ved byggeriet. Hvis parterne ikke er enige om, hvorvidt der er en fejl eller mangel, kan parterne indkalde til en syn og skønsforretning.
Konfliktløsning
Skulle der på trods af en udførlig entreprisekontrakt, være uenigheder mellem parterne, er det tillige en god ide at have taget stilling til hvad der skal ske ved en eventuel tvist. F.eks. om tvisten skal afgøres ved domstolene eller ved en eventuel voldgift. Det er vigtigt at huske på, at kontrakt, aldrig kan binde en forbruger til at bruge voldgift frem for domstolene. Ved en tvist mellem en forbruger og en entreprenør er det i fleste tilfælde også muligt at få en afgørelse fra byggeriets ankenævn.
Byggesagkyndig
Foruden det fornuftige i at få en advokat til at gennemlæse entreprisekontrakten, kan det være en god ide at hyre en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige skal, som minimum hyres til afleveringsforretningen. Har man aftalt en totalentreprise anbefaler vi, at få den byggesagkyndige til at gennemgå byggeriet nogle gange undervejs. Ved afleveringsforretningen er det jo alene muligt, at se det færdige arbejde og dermed ikke byggeriet indvendigt. Det kan skrives i entreprisekontrakten, at den byggesagkyndige har lov til løbende at besigtige byggeriet.
Lokalplan og servitutter
Inden I vælger drømmehuset og byggegrunden er det også vigtigt at sætte jer ind i lokalplanen for området, samt eventuelle servitutter på jeres grund. Det er vigtigt at den ejendom I bygger lever om til kravene i lokalplanen og eventuelle servitutter. Det er altid muligt at søge om dispensation for byggeriet ved kommunen. Men også her er det vigtigt at der taget forbehold for dette i entreprisekontrakten. F.eks. hvem der skal betale hvad, his nu jeres byggetilladelse ikke går igennem ved kommunen. Således at I ikke er fastlåste på en kontrakt.