Advokat til nybyggeri – Så du kan føle dig tryg
Byggeri
Byggeri af mindre omfang vil man sjældent blive præsenteret for en entreprisekontrakt. Nogle gange sker dette heller ikke ved lidt større byggerier, f.eks. skiftning af tag, tilbygning mm. Men det er en god ide altid at overveje om byggeriet er af et sådant omfang, at der skal en entreprisekontrakt til.
Vi vil generelt anbefale, at aftales et byggeri til en værdi af 50.000 kr. eller derover, skal der indgås en skriftlig kontrakt. Tillige vil vi altid anbefale en skriftlig kontrakt, hvis entreprenøren eller håndværkeren skal ind og lave noget indgribende byggeri på ejendommen.
Det er vigtigt at undersøge om håndværkeren er omfattet af byggegaranti ordningen. Det betyder, at de bl.a. dækker fejl og mangler for op til 150.000 kr- ved byggeriet forårsaget af håndværkeren.
Gode råd til dit byggeri:
- Gør det klart hvad du præcist ønsker at få lavet
- Aftal betaling med håndværkere så specificeret som muligt, husk at få oplyst prisen inkl. moms.
- Få aftalt alt hvad der skal ske i forbindelse med byggeriet, hvem skal stå for klargøring, oprydning, bortkørsel af affald mm
- Ved arbejdets afslutning er det en god ide, at gennemgå det færdige byggeri med håndværkeren
- Overvej altid at vælge en håndværker med BygGaranti
Nybyggeri
Nybyggeri hjælper vi også med. Vi tilbyder både hjælp med grundkøbet og med selve entreprisen, dvs. husbyggeriet.
Der er flere måder at håndtere et nybyggeri på, og derfor kan omfanget af vores bistand varierer. Mange køber en grund fra en privat udstykning, og vil i så fald skulle have bistand til dette. Se eventuelt mere under køberrådgivning. Køber du en grund af kommunen har du sædvanligvis alene brug for hjælp til selve udarbejdelse og tinglysningen af skødet.
Nogle byggeselskaber har opkøbt grunde, som de sælger med selvvalgt byggeri lavet af firmaet. Andre gange skal I, efter grundkøbet, lave en aftale om husbyggeri, her vil indgå en entreprisekontrakt, som vi selvfølgelig kan hjælpe med.
Hvad er en entreprisekontrakt?
Entreprisekontrakten er aftalen mellem entreprenøren og bygherre. Entreprisekontrakten eller entrepriseret reguleres ikke af en specifik lovgivning. Dette betyder at der er fuldstændig aftalefrihed mellem entreprenøren, håndværkeren og bygherre. Aktuel lovgivning er altså aftaleloven og de almindelige formueretlige principper. Dette betyder, at entreprisekontrakten, der bliver indgået mellem entreprenøren og bygherre, kan være afgørende for hele byggeriet. Entreprisekontrakter kan være meget forskellige og varierer en del alt efter byggeriet.
Entreprisekontrakten og standardbetingelserne
Der er dog standard betingelser, de fleste entreprenører henviser til i deres kontrakt, hvorefter kontrakten alene vedrører afvigelserne fra standardbetingelserne. Det drejer sig om AB 92, ABT 93, ABR 89 og AB-forbruger. Det er vigtigt at huske, at standardbetingelserne ikke er love eller regler, men betingelser parterne kan aftale skal være gældende i deres byggeri. Standardbetingelserne er brugbare inden for hver deres område, du er som forbruger ikke nødvendigvis optimalt sikret, når entreprenøren henviser til en af standardbetingelserne. AB forbruger er pt. de nyeste betingelser og henvender sig særligt til den situation, hvor netop forbrugere køber en totalentreprise. Den beskytter rigtig godt i forbruger forhold, men sædvanligvis skal man være opmærksom på de ekstra betingelser der oftest medfølger. Dette er, desværre sædvanligvis fordi entreprenøren gerne vil omformulere enkelte af bestemmelserne i AB forbruger, så forbrugeren ikke er helt så godt beskyttet.
Forhandlingerne
Som advokat, er det vores erfaring, at langt de fleste, har mest fokus på prisen og desværre mindre på papirarbejdet. Særligt hvis der er henvist til nogle af standardbetingelserne og det resterende ser gennemarbejdet ud. Vi understreger vigtigheden af, at være meget opmærksom på, hvad der konkret står i de forskellige betingelser, således at der er fuld forståelse for, hvad de enkelte betingelser betyder i den konkrete byggesituation. Det er også vigtigt at holde sig for øje, at under forhandlingerne skal, ikke alene prisen forhandles, men også kontraktens indhold.
Entreprisekontraktens vigtigste indhold
Der er en del vigtige ting der skal tages stilling til under entreprisekontraktens indgåelse, således at alle forhold så vidt det er muligt, er reguleret i kontrakten. På den måde undgås mange konflikter, og dermed også unødig forsinkelse i byggeriet, øgede udgifter mm. Følgende bør altid være nøje reguleret i entreprisekontrakten.
Se gennemgang af entreprisekontrakten, hvor vi gennemgår indholdet.
Boligadvokat
Hvis du har svært ved at gennemskue de juridiske konsekvenser af alle bestemmelserne i aftalen, anbefaler vi, at du lader os gennemgå din entreprisekontrakt, inden du skriver under og før byggeriet går i gang, en investering som ofte hurtigt viser sig at skabe stor værdi i dit byggeprojekt.
Skulle der, efter du har fået overdraget nøglerne, opstå problemer, så giver vi dig helt uforpligtende vores vurdering af, hvordan du bedst kommer videre.
Du kan altid tage kontakt til os.
Via telefon: 88 44 20 10
E-mail: kontakt@kirklaw.dk
Eller via vores Kontaktformular
Find vores prisliste her
Se vores boligadvokat “pakker” her